Connecting news
Zo voorkom je een campagneflop
Hoewel het pas september is, is het einde van het jaar sneller in zicht dan we denken. En dat houdt meestal in dat de campagnebudgetten nog snel opgemaakt moeten worden. Als de marketing- en communicatievoorstellen een definitieve go hebben gekregen kan er gestart worden met de uitvoering ervan. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden voordat je aan een campagne begint? Een aantal tips, van kop tot staart.
Koppen bij elkaar
Ik heb het al vaak meegemaakt. Op het laatste moment word je als bureau aangehaakt om de campagne uit te voeren. Je mag nog wel een beetje meedenken, maar liever niet te veel. Het online- en mediabureau zijn namelijk al gebriefd, print en online-ruimte is al ingekocht. Voor het opzetten en uitrollen van een succesvolle geïntegreerde campagne is mijn advies: ga in de beginfase met elkaar om de tafel te zitten. In plaats van losse onderdelen in te zetten, wordt alle expertise ingezet om zoveel mogelijk uit de (inmiddels) geïntegreerde campagne te halen en een duidelijke boodschap over te brengen.
Ik dacht dat...
Assumption is the mother of all f*ck ups.Als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren, is het wel dat je nergens vanuit kunt gaan. Ga dus op zoek naar harde gegevens waar de strategie mede uit voort vloeit. Onderzoek je doelgroep, waar zijn ze online te vinden en waar offline, waar liggen hun interesses en wat is er bij het CBS te vinden over je onderwerp? Gebruik die gegevens om je strategie te bepalen.
Buzzzz
Participeren, informeren, overtuigen of activeren? Je hebt de doelgroep en andere relevante feiten in kaart gebracht en een duidelijke richting gekozen met bijbehorend effect. Welke middelen zet je hierbij in om dat doel te bereiken? Het Paid, Owned, Earned en Shared-model zorgt ervoor dat je (online) campagne een rond geheel wordt.
In het kort: Paid is media die je ingekocht hebt, denk hierbij aan Google AdWords (let op je SEO!). Owned is de content die je eigen bedrijf of je opdrachtgever creëert, zoals een blog, infographic of video. Bij Earned speelt de influencer een belangrijke rol. Of dit nou je klant, een BN-er of vlogger is, het draait om buzz: persberichten of viral content die gedeeld worden. Bij Shared draait het om delen van elkaars content. Hoe actief ben je (of je opdrachtgever) op Twitter, LinkedIn en Facebook en hoe actief zijn je volgers? Onthoud dat je netwerk potentieel duizenden mensen kan bereiken die je content bekijken.
Welk percentage van welk onderdeel je in wilt zetten en de ideale marketingmix oplevert, hangt af van de branche, het budget en vele andere factoren.
Succesvol
Tot slot: is je campagne succesvol? Zijn je doelen bereikt? Start met een nulmeting en stel duidelijke doelen vast met je opdrachtgever. Zo kun je tijdig bijsturen mocht dat nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.
De ervaring heeft mij geleerd dat een succesvolle geïntegreerde campagne start met een kick-off en brainstorm waar verschillende bureaus (online, reclame, pr en mediabureaus) bij aansluiten die bijdragen aan het schrijven van het voorstel. Uiteraard zijn er op dit gebied nog meer tips die ik met je kan delen. Benieuwd? Neem dan contactmet me op.
Stop buzzing please!
Er gaat geen dag voorbij zonder dat je ergens buzzwoorden leest of hoort: modewoorden die gebruikt, of eigenlijk misbruikt worden, in e-mails, tweets, sms-jes en zelfs in persberichten. Het gaat om kreten als Big data, millennials, storytelling, revolutionair en thought leader.
Doordat ze zo vaak gebruikt worden, neemt de betekenis af. Noem het woordinflatie. Of erger nog: het veroorzaakt eenallergische reactie bij de lezer. Mission absoluut niet accomplished. Welke woorden kun je als PR-adviseur beter vermijden om te voorkomen dat je persbericht direct in de ‘deleted items’ van de journalist terechtkomt? Hier een paar tips:
Revolutionair
Baanbrekend, het beste van het beste, werkelijk fantastisch! Je klant vindt zijn product ongetwijfeld het beste van wat er te krijgen is. Een persbericht is echter geen reclamefolder. Vermijd daarom woorden zoals beter, meer en subliem. Hou het in een persbericht informatief en feitelijk. De lezer, meestal de journalist, kan beslissen of het product daadwerkelijk zo bijzonder en revolutionair is.
AirBnB
De vergelijking met grote succesvolle bedrijven of diensten zoals AirBnB en Apple wordt regelmatig gemaakt. Dit is de Twitter voor de volgende generatie, de Apple onder de fietscomputers, de Uber voor katten. Heb je dat echt nodig om mensen te overtuigen? Ga uit van de kracht van het bedrijf of merk dat je vertegenwoordigt en laat de vergelijking achterwege.
Innovatief
De innovaties vliegen je tegenwoordig om de oren. Ook zijn veel dingen nieuw, uniek, social, of er is een platform voor, sluit het naadloos aan en is het user friendly. Bijvoorbeeld: ‘Dit nieuwe product is ontzettend innovatief, en het unieke is dat het nog veel user friendlier is dan het vorige product dat we lanceerden'. Is het product of de dienst werkelijk zo uniek? En vindt de journalist of de lezer dit ook? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Vermijden dus.
‘s Werelds grootste
Meestal wordt dit gebruikt in een niche, bijvoorbeeld ‘'s Werelds grootste online platform voor de verhuur van vakantiehuizen’ of ‘'sWerelds grootsteonline platform voor internationale studenten.’ Het probleem hierbij is: hoe definieer je ’s werelds grootste? Heb je het dan over page views, social media shares, percentage lezers? Gebruik liever wat je bedrijf echt doet. Bijvoorbeeld: leverancier van navigatiesystemen of zakelijke dienstverlener op het gebied van IT en Organisatie.
Mis je er nog een paar in dit rijtje? Laat het me dan vooral weten!
Connect Communication & PR werkt samen met betrouwbare partners en zet innovatieve tools in.
Wil je connecten? Mail dan voor meer informatie:
info@connectcommunication.nl
Home | Diensten | Over Connect Communication & PR | Contact | Copyright Connect Communication & PR